Ноќеска изгоре целата опрема на кабелскиот оператор „ВИН САТ“, од Виница. Пожарот без интернет и телефон ги остави општината Виница, банките, училиштата и други институции, чиј провајдер е оваа компанија.

Во лимената барака, која се наоѓа во индустрискиот дел на Виница, пронајдено е пластично шише со траги од запаллива течност и црево во него, што според СВР Штип, упатува на тоа дека пожарот наверојатно бил подметнат.

Подигнати се траги за натмошна крим-техничка анализа. За време на пожарот била опожарена дел од опремата на кабелската телевизија. Шишето со бензинот најверојатно бил фрлен преку отворот за вентилација, велат од телевизијата.

Случаен минувач рано изутрината околу 5 часот пријавил во Пожарната во Виница дека забележал чад. Огнот само тлеел и не избувнал благодарение на тоа што веројатно немало доволно воздух, бидејќи просторијата била полна со опрема.

-Ако некој сакал да наштети, знаел како, бидејќи во бараката се наоѓаше централната опрема со која речиси целиот град се обезбедува со интернет, телефонија и кабелска телевизија. Сега се е парализирано – вели Ивана Тасевска од „ВИН САТ“.

Штетата се проценува, но првично се работи за огромна загуба, со оглед на тоа дека изгорен е целиот систем на провајдерот. Од компанијата оставаат на органите да утврдат кој го подметнал пожарот.

„ВИН САТ“ е прва и најголема кабелска телевизија во Виница и околните села. Има двајца сопственици. Едниот од сопствениците е во затвор повеќе време, како дел од случајотт „Детонатор“.