Македонија треба што поскоро да се интегрира во евроатланските структури, истакнаа хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ и словенечкиот претседател Борут Пахор на вториот ден од форумот „Да се биде безбеден“ на претседателската панел-дискусија „Претседателски разговори: Споделување безбедност – споделување одговорност“.

Пахор побарал политиката на Европа кон Западен Балкан да биде стратегиска, а не техничка. Притоа истакнал дека земјите од регионот припаѓаат на Европа и затоа не треба процесот на нивна интеграција да го именуваме како проширување, туку како консолидирање на Европа.

Од тие причини претседателите на Хрватска и на Словенија ќе преземат конкретни иницијативи во рамките на процесот Брдо-Бриони.

Како што соопштуваат од македонското Министерство за одбрана, пораката од сите претседатели е дека несебично ја поддржуваат Македонија на нејзиниот пат кон НАТО и воедно апелираат до другите земји членки на Алијансата да помогнат за што побрза интеграција на Република Македонија во НАТО.

Министерот Зоран Јолевски на маргините од форумот во Будва во текот на денот остварил средби и со претседателот на Словенија, Борут Пахор, со генералот Џон Ален од Инситутот „Брукинг“ во Вашингтон, кој до неодамна беше советник на претседателот Барак Обама за борба против тероризмот, како и со професорот Даниел Сервер од Универзитетот „Џон Хопкинс“. На овие средби биле разменети мислења за глобалните безбедносни ризици и за нивното влијание врз регионот и Македонија и за потребата од што побрза евроатланска интеграција на земјата.