Јужнокорејската компанија „Самсунг“, без претходна најава, одлучи да ја затвори својата најголема продавница во Велика Британија, „Експиријенс стор“ во Лондон.

Крајот на годинава несомнено е особено тежок за јужнокорејскиот гигант. Демонтирањето на продавницата почна ноќта меѓу 23 и 24 декември, кога сите вработени, во пресрет на Божик, добиле известување за отказ.

„Самсунг“ прецизираше дека и понатаму сака да ги задржи другите продавници во Велика Британија, но затворањето на најголемата меѓу нив не е позитивен сигнал дека ќе продолжи моделот на продажба и на претставување производи создаден по примерот на „Епл стор“, пишува веб-страницата „Култургик“. (kulturegeek.fr).


Јужнокорејскиот гигант во третото тримесечје годинава забележал деловни резултати кои се во „слободен пад“, како и постојан пад на продажбата на мобилни телефони. Ваквиот потег на произведувачот навестува декаверојатно нема да се надмине негативната ситуација во која се најде.