Со половина час доцнење, пратениците денеска го одржуваат третото продолжение на конститутивната седница на Собранието, на која на дневен ред е изборот на членови и на претседател на Комисијата за избори и за именувања и изборот на претседател на Собранието.

Наместо да дискутираат за избор на членовите и на претседателот на Комисијата за избори и именувања, пратениците изминатите два дена, дебатираа за платформата на албанските партии, како и за зачувување на унитарноста и на суверенитетот на државата, а најголем дел од пратениците што излегоа на собраниската говорницата беа од ВМРО-ДПМНЕ.

За да не се кочи изборот за претседател на Собранието, во понеделникот 20 пратеници поднесоа предлог за кандидат за претседател на законодавниот дом на Република Македонија да биде Талат Џафери.

Пратениците од СДСМ и од ДУИ вчера инсистираа да се избере претседател на Собранието, но Антонијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ истакна дека не е правилно да се прескокне третата точка од дневниот ред на седницата, за избор на членови и на претседател на Комисијата за избори и за именувања, и да се премине на која било друга.