Асфалтирање и реконструкција на патот Ресен-Охрид преку Галичица. Фото: Влада на РСМ, 24 јули 2021.

„Освен што ќе се подобри квалитетно патното поврзување меѓу овие два града, ќе добиеме современа патна инфраструктура која ги поврзува двата најзначајни туристички центри во земјата – Охридскиот и Преспанскиот. Со тоа на туристите ќе им се овозможат соодветни современи услови за патување и за посета на туристичките капацитети на двете страни од националниот парк „Галичица“, потенцираше премиерот Зоран Заев на почетокот на работите на реконструкцијата на регионалниот пат Ресен-Охрид преку Галичиџа, на делницата од Отешево до приклучувањето на патот Охрид – Свети Наум.

Првата фаза е делницата на патниот правец од Царина Отешево до превојот на Галичица во должина од 14,9 километри. Вредноста на инвестицијата на оваа делница изнесува 60 милион денари, по што ќе продолжи и реализацијата на втората фаза од превојот на Галичица до приклучувањето на патниот правец Охрид – Свети Наум во должина од 15 километри за што се предвидени уште 60 милиони денари.

„Веруваме дека со оваа инвестиција ќе привлечеме нови странски и домашни туристи кои ќе ги посетат овие прекрасни пејсажи и туристички понуди што ги нуди нашата земја и овој регион“, истакна Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски.

Градоначалникот на Општина Ресен, Живко Гошаревски потсети дека овој патен правец се обновува по повеќе од 50 години и дека неговата ревитализацијата е од огромно значење за Преспанскиот Регион и е причина плус, туристите да ја посетат Преспа и националниот парк „Галичица“.