Вчеравечер на плоштадот Филип Втори почна јубилејното, десетто по ред издадние на Фестивалот на уличен театар под отворено небо „Баскерфест 2015“, кој оваа година ќе трае од 12 до 21 јуни.

Новитет на годинешното издание е тоа што првпат ќе има детска креативна работилница, на која најмладите посетители ќе имаат можност да се дружат со баскер-изведувачите.

Покровител на манифестацијата е Град Скопје, од каде за оваа пригода од буџетот одвоија 900.000 денари.

Фестивалот за отворен го прогласи градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

– За оваа година најавени се голем број изненадувања за љубителите на овој театар и учество на околу 100 баскер-изведувачи од целиот свет, меѓу кои и артисти од Чиле, САД, Куба, Албанија, Србија, односно учесници од 23 земји, секој од нив атрактивен на свој начин, а покрај уличните артисти, како и секоја година, тука се музичките настапи во Пивската градина. Ги поканувам граѓаните на Скопје да дојдат и да уживаат во претставите на театарот под отворено небо – рече Трајановски.

Караванот, оваа година ќе помине и ќе ги забавува жителите и на повеќе градови од внатрешноста на земјата.