Гасоводната мрежа Штип – Неготино во должина од 36 километри почна да се гради денеска. Инвестицијата чини околу 16 милиони евра, а ќе ја гради македонски конзорциум предводен од кумановски „Рапид билд“, заедно со уште четири компании „Ел-Те“, „Сектартермо“, „Чакар партнер“ и „Квалитет пром“.

Оваа мрежа се надоврзува на гасоводот Клечовце – Штип, чија изградба во должина од 61 километар заврши минатиот месец, а беа инвестирани 75 милиони долари.

Се очекува изградбата на делницата Штип – Неготино да заврши до крајот на следната година.

Паралелно со изградбата на оваа делница, во текот на следниот месец се очекува да почне и изградбата на гасоводните делници Неготино – Прилеп – Битола и Скопје – Тетово – Гостивар, со што ќе се заокружи првата фаза од изградбата на националната гасоводна мрежа.

Премиерот Емил Димитриев истакна дека до 2019 година се планира да бидат изградени 265 километри од гасоводниот систем.