Тајландскиот крал Бхумибол Адулајадеи, монарх со најдолг стаж на светот, почина денеска во болница, соопшти кралската палата.

Не е соопштена причината за смртта на 88-годишниот крал, кој на тронот беше 70 години.

Иако Тајланд е уставна монархија и кралот има ограничени овластувања, многу често е сметан за фигура која ја гарантира стабилноста во земјата, која е политички турбулентна и во која војската неколкупати изврши пуч.

Неговите критичари му забележуваат за поддршката на воените удари, но и поради тоа што не укажувал на кршењето на човековите права.

На престолот би требало да го наследи неговиот син, 63-годишниот Маха Вајиралонгкорн.

Веднаш по објавувањето на веста, на улиците на Бангкок и во другите тајландски градови, луѓе облечени во розови и во жолти маици излегоа на улиците да му изразат почит на починатиот крал.