Фото: Фејсбук-профил на Атанас Вангелов

Денеска на 74-годишна возраст почина филологот, научник и професор Атанас Вангелов.

Вангелов е доктор по филолошки науки и работеше како професор. Бил претседател на Советот на Струшките вечери на поезијата, лектор по македонски јазик и литература во Париз, а работел и како новинар во Радио Скопје. Бил член на редакцијата на списанието „Разгледи“. Од 1967 година членувал во Друштвото на писатели на Македонија.

Автор е на бројни книги, а добитник е на наградите: „Млад борец“, „Браќа Миладиновци“, „Божидар Настев“, „Димитар Митрев“, „Златно перо“, „Григор Прличев, „11 Октомври”