Откако вчера премиерот и претседател на СДСМ, Зоран Заев, обраќајкќи се до јавноста порача дека ќе се бара одговорност од секој функционер или јавен службеник за коруптивно однесување, и неговата партија ја испрати истата порака.

„Борбата против корупцијата и владеењето на правото се врвни вредности и приоритети на СДСМ. Секој носител на јавна функција има одговорност кон граѓаните. Надлежните институции мора да го слушаат и почитуваат гласот на граѓаните и да практикуваат професионален и достоинствен однос кон нив. Оттаму, тие се должни да постапуваат и да го санкционираат секое коруптивно однесување, без разлика кој е сторителот и каков вид функција извршува. Во борбата против корупцијата нема и не смее да има привилегирани поединци и групи. Секој кој преку корупција, за лични или партиски цели, работи спротивно на интересите на Република Македонија и нејзините граѓани, ќе мора да се соочи со одговорност“, порача партијата.