Кавадарци го откажа дочекот на Нова година на градскиот плоштад, така што по Велес и Скопје, ова е трет град во земјава што го откажува организираниот новогодишен дочек. Финансиските средства кои биле предвидени (околу 5.000 евра) ќе бидат донирани во хуманитарни цели.

– На наредната седница, Советот на Општината треба да одлучи за која хуманитарна намена ќе бидат насочени овие средства. Размислуваме и средствата планирани за новогодишниот коктел во Собранието да се пренаменат во хуманитарни цели – изјави градоначалникот Александар Панов.

Со планираните средства требало да се покрие настапот на Ристо Самарџиев, музички групи, огномет и слично.

Иницијативата за откажување на новогодишните прослави на градските плоштади за парите да се пренаменат за хуманитарни цели, почна во Србија.

Под влијание на апелите на македонските твитерџии на социјалните мрежи, ваквата практика да се примени и кај нас, општините почнаа да размислуваат да ги пренаменат планираните средства за прослава во хуманитарни цели.

Најпрво од организиран дочек на Нова година се откажа општина Велес, а потоа и Град Скопје. Продукцијата „Авалон“ се закани со тужба за Град Скопје доколку пејачите кои требаа да настапат на новогодишната вечер на скопскиот плоштад, побарале обесштетување.