Mакедонските компании имаат шанса за пласман на производи на големи пазари, по најавената зона на слободна трговија меѓу Русија и Југоисточна Азија, смета Македонско-руската стопанска комора по одржувањето на Самитот Русија – АСЕАН (Сојуз на држави од Југоисточна Азија) во Сочи.

– Ова за македонските компании треба да биде сигнал за значително поагресивно настапување на рускиот и пазарот на Евроазиската економска унија, со оглед на најавите за воспоставување на поцврсти економски сојузи. Тие, всушност отвораат пат за пласман на македонските производи на огромни пазари со неисцрпни можности – соопштија од Комората.

На самитот во Сочи учествуваа 350 претставници на бизнис-заедницата, економисти и стручни лица од Русија и од АСЕАН, како и претседатели и премиери на државите членки на АСЕАН.