По признанието на Марк Џирардели, петкратниот светски шампион во алпско скијање, дека веќе две години е мнозински сопственик на компанијата „Јулен“, концесионерот на зимскиот центар „Банско“ во Бугарија, бугарските екологисти свикаа нов протест за заштита на националниот парк „Пирин“, јави бугарскиот новински сајт „Медиапул“. Причината е што „Јулен“ бара проширување на скијачкиот центар и изградба на уште еден ски лифт, што би се направило на сегашна територија на националниот парк.

Протестот под слоганот „Не не лизгајте за Пирин“ ќе се одржи пред бугарската влада по Божик, кој во Бугарија се одбележува на 25 декември, односно во вторник. Организатор е коалицијата „За да остане природа во Бугарија“.

„Дојдете на 27 декември пред најголемото лизгалиште во Бугарија – зградата на бугарската влада. Ќе се обидат да го сменат договорот за концесија во полза на нарушувачот. Ние единствено настојуваме да се почитуваат законите во Бугарија и да не се дозволува градење во Националниот парк „Пирин“. По доказите за прекршувања, договорот за концесијата треба да биде раскинат, а не изменет во полза на нарушителот“, се вели во повикот, со кој се повикуваат заинтересираните да дојдат со скии, штеки, сноуборди, дерези, санки…

Протестот ќе се одржи речиси на една година од 28 декември 2017 година, кога бугарската влада даде зелено светло за брза изградба на втора жичница во Банско, откако на својата последна седница минатата година ги одобри промените на планот за управување со националниот парк „Пирин“. Тоа беше проследено со големи протести на „зелените“.

Но измената на концесискиот договор со компанијата „Јулен“, која требаше да се прави паралелно со корекцијата на планот за Пирин беше одложена за 2018 година, за да биде во склад со новиот закон за концесиите, кој стапи на сила на 5 јануари годинава.

Во меѓувреме екологистите вложија жалба за промената на планот за управување на „Пирин“, поради тоа што немало еколошка оценка за влијанието на измените. Трочлен состав на Врховниот административен суд го поткрепи барањето, но потоа петочлен совет на истиот суд го врати случајот на повторно разгледување.

Првите чекори за измена на концесијата се случија во ноември годинава, кога главниот обвинител Сотир Цацаров се закани на министерството за животна средина и на владата со кривична постапка бидејќи не презеле ништо за измена на концесискиот договор.

Интересно е што бугарските екологисти цела година прашуваа кој е сопственикот на „Јулен“, компанијата концесионер на скијачкиот центар „Банско“, но одговор немаше сè до понеделникот, кога поранешниот светски шампион во скијање Џирардели, призна дека тоа  е тој. Интересно е и што претходно обвинителот Цацаров почна постапка за утврдување на сопственикот, а потоа изјави дека тој е познат – но му го заборавил името!