Во Јавното обвинителство Скопје се врши испитување на двајца пилоти од Италија кои биле со други две летала и слетале на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје. Исто така, обезбеден е дрон кој треба да изврши воздушно снимање на теренот каде што се случила авионската несреќа, информираат од ОЈО Скопје.

„Во тек е увидот на местото на несреќата раководен од јавното обвинителство. И покрај тешките услови за пристап, се координираат и се преземаат мерки за прибирање и за утврдување на фактите и на причините за несреќата. Увидот го вршат двајца јавни обвинители од Основното јавно обвинителство Скопје, кои раководат со увидните екипи од надлежните органи. По наредба на јавен обвинител, обезбеден е дрон кој треба да изврши воздушно снимање на теренот каде што се случила авионската несреќа. Снимките од дронот ќе бидат од голема помош за утврдување на динамиката на движењето на леталото, како и за разоткривање на начинот на кој дошло до несреќата“, се вели во соопштението од обвинителството.

Оттаму додаваат дека било повикано и стручно лице кое е компетентно за овој вид несреќи.