Шпанскиот Сенат ја почна седницата на која треба да се гласа за смена на владата на Каталонија, откако овој регион на 1 октомври одржа референдум за независност.

Сенатот гласа за активирање на членот 155 од Уставот на Шпанија, кој би довел до воведување принудна управа на Мадрид над Каталонија.

Во Сенатот во моментов говори шпанскиот премиер Маријано Рахој, кој рече дека ова е првпат од 1978 година да се усвојува членот 155 затоа што ситуацијата е вонредна.

Тој додаде дека ако се усвојат мерките, прв потег на шпанската влада е да го смени каталонскиот лидер, Карлес Пучдемон.

Рахој рече дека во Каталонија постоел обид да се „игнорира и крши“ законот.

– Донесени се антидемократски одлуки, кои го прекршија законот и нормалното однесување во која било демократска земја – рече Рахој.

Се очекува сенаторите, меѓу кои повеќето се претставници на Народната парија на Рахој, да ги усвојат вонредните мерки што ги предложи владата во Мадрид за преземање на контролата над регионот Каталонија.

Во Барселона, исто така, ќе се одржи седница на каталонскиот парламент, во кој доминираат сецесионистичките партии, а на дневен ред би можел да се најде предлогот за отцепување од Шпанија.