Платформата „Македонија 2025“ остро ги осудува коментарите на републиканскиот конгресмен Дана Рорабакер и повикува да се повлече неговото претседаваштво на конгресниот Поткомитет за Европа, Евроазија и новите закани, се вели во соопштението на „Македонија 2025“.

– Крајно е неодговорно за високорангиран конгресмен на САД отворено да го пропагира уништување на една независна нација. Во овој случај, повикот за делба на Македонија сериозно ја потценува политиката на САД во Југоисточна Европа, но, исто така, го потценува и претседателот на САД, Доналд Трамп – се додава во соопштението.

Оттаму оценуваат дека демократскиот процес со несигурен резултат не значи дека една независна и суверена нација треба да биде оставена на цедило, туку дека ова прашање бара поддршка и посветување од сите страни.