Пет начини како да провериме дали веста е вистинита или лажна? (Видео)

„Сѐ уште некако ни се случува да поверуваме на лажна вест или за вистинска вест да кажеме дека е лажна и некако се е каша попара не знаеме на кого да веруваме, на кого да не веруваме и врз база на кои информации да ги превземаме акциите што ги преземаме“, вели Кика Авеиро во нејзиното ново видео. Таа најавува серија на видеа на теми поврзани со препознавање дезинформации.

Во ова видео таа посочува 5 начини како може да се провери дали некоја информација е вистинита или лажна, погледнете: