Американскиот секретар за одбрана, Еш Картер, соопшти дека Пентагон бара 3,4 милијарди долари за 2017 година за да може да се спротивстави на „руската агресија“. Тоа е четирикратно зголемување на средствата во споредба со фискалната 2016 година.

– Сакаме да ја зацврстиме позицијата во Европа за поддршка на нашите сојузници во НАТО – рече Картер во Вашингтон.

Картер рече дека војската на САД се соочува со пет предизвици, а тоа се Русија, Кина, Северна Кореја, Иран и милитантната Исламска држава.