Референдумот на 30 септември е со идентична важност и еднаква историска тежина како референдумот за независност од 8 септември 1991 година, рече националниот координатор за НАТО, Стево Пендаровски на граѓанската трибина во Битола, која е дел од караванот на коалицијата „Заедно за европска Македонија“.

На средбите со граѓаните беа претставени придобивките од членството во НАТО и ЕУ, притоа осврнувајќи се особено на економските бенефити кои ќе ги има Македонија како дел од најголемиот пазар во Европа од 500 милиони жители.

„Ако тогаш гласавме масовно над 90 отсто да имаме држава, сега на овој 30 ти септември ќе излеземе, ќе гласаме ЗА интеграција во ЕУ и НАТО и за навек да ја утврдиме македонската државност во целиот свет. Да ја завршиме нашата работа, да влеземе во најмоќната безбедносна коалиција НАТО, да ги отвориме вратите за друштвото на најбогатите држави кои се дел од ЕУ,“ порача Пендаровски.