Како претседател на Северна Македонија, имајќи ги предвид моите надлежности во безбедноста и разузнавачките служби, ќе инсистирам на нивно темелно реформирање согласно сите највисоки стандарди на НАТО, рече претседателот Стево Пендаровски на средбата со генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.

„Како држава остануваме посветени на придонесот за зачувување на глобалниот мир и стабилност, борбата против меѓународниот тероризам, за што сме подготвени во наредниот период да го зајакнеме нашето учество во мировните операции под водство на НАТО. За нас членството во НАТО е еден од најголемите кохезиони фактори во нашето мултиетничко општество, а поддршката за процесот е константно висока години наназад, што не обврзува како држава да продолжиме со реформите и како полноправна членка на НАТО“, рече Пендаровски.

Тој додаде дека членството во НАТО позитивно ќе се одрази на регионалната безбедност и стабилност, со што влијанието на надворешните фактори ќе биде сведено на минимум.