Пелагониските земјоделци од реонот на Могила бараат партиите на Албанците да се откажат од заедничката платформа како услов за формирање на нова влада.

Четириесетина земјоделци со трактори и со приклучна механизација денеска ја блокираа крстосницата на магистралниот пат Битола – Прилеп, која води кон селата Могила и Црно Буки, за да го искажат својот револт кон заедничката платформа на Албанците.

Според организаторот на протестот, земјоделецот Васко Јосифовски, револтот кај нив бил голем од условите и од барањата кои се вметнати во заедничката платформа на Албанците и затоа сакале јавно да ги повикаат партиите од албанскиот блок да се откажат од неа.

– Платформата задира директно во националните интереси на Македонија и сметаме дека Албанците треба да се откажат од неа, зошто таа не е добра ни за самите нив – вели Јосифовски.

Тој за утре најавува нова блокада, исто така на прометна крстосница на магистралниот пат Битола – Прилеп.

– Ги повикувам сите земјоделци да ни се придружат, следниот протест да биде помасовен, сечија поддршка ни е потребна, па дури и таа од Зоран Заев – вели Јосифовски.