Партијата за демократски просперитет (ПДП) денеска на прес-конференција реагираше, како што рекоа, на неажурноста на судовите околу судскиот спор во врска со впишувањето на претседател на партијата во судскиот регистар на политички партии.

– Основниот суд во Тетово има донесено решение како претседател на партијата да ме впише мене. Оваа одлука беше оспорена од одредени луѓе и обжалена до Апелацискиот суд во Гостивар. Но, проблемот е во тоа што предметот во Апелација се зема на разгледување по три месеци, иако според законот за судство, предметите на политичките партии се квалификуваат како приоритетни – изјави Фатон Алити од ПДП.

Алити додаде дека деновивие се најавува нов конгрес на партијата, кој, според него, е незаконски, затоа што го организира неформална група, која според статутот на партијата нема право да организира конгрес.

– Во некои медиуми се објавуваа најави за одржување конгрес на партијата од страна на Мухамед Халили, вработен во Министерството за надворешни работи, кој пред некое време даде потпис за бришење на ПДП од регистарот на политички партии, а сега сака да застане на чело на ПДП – изјави Алити.

Инаку, Фатон Алити во мај беше впишан во судскиот регистар на политички партии како претседател на ПДП, откако неговата функција со допис до Основниот суд Тетово беше оспорувана од поранешниот в.д. претседател на партијата, Неџат Беџети. Но, одлуката на Основниот суд беше обжалена и предметот сега се наоѓа на разгледување во Апелацискиот суд во Гостивар.