Поглаварот на Руската православна црква, патријархот Кирил, денеска тргна кон Куба, каде утре е предвиден историски состанок со поглаварот на Римокатоличката црква, папата Франциск.

Тоа ќе боде прв состанок на двете најголеми христијански цркви по речиси илјадагодишната поделба на источна и на западна црква.

Руската телевизија прикажала снимки на кои патријархот Кирил влегува во авион на аеродромот „Внуково“ во Москва.
Во неодамнешното заедничко соопштение, Ватикан и Руската православна црква наведоа дека средбата ќе биде „важна фаза во односите на двете цркви“. Двете страни се надеваат дека тоа истовремено ќе биде „знак на надеж за сите луѓе со добра волја“.

Предвидено е поглаварите на двете цркви да потпишат заедничка декларација.
По состанокот во Хавана, папата ќе го посети Мексико, каде ќе престојува до 18 февруари, а патријархот Кирил ќе биде во 11-дневна посета на Јужна Америка.