fbpx

„Патот на свилата“, нов проект на Кина

-

Кина ќе издвои 40 милијарди долари за основање инфраструктурен фонд „Патот на свилата“, соопшти кинескиот претседател Си Џипинг. Целта на фондот, како што истакнува Џипинг, е да се засили поврзаноста во Азија.

Фондот „Патот на свилата“ ќе биде отворен и ги повикува инвеститорите од Азија и надвор од неа, активно да учествуваат во проектот.

Финансиските и трговските иницијативи на Кина, главно, се поврзуваа за Централна Азија, но и со државите од Јужна Азија, поттикнувајќи напори за оживување на „Патот на свилата“, кој некогаш ги поврзувал Кина и Средоземјето.

Минатиот месец Џипинг го откри планот за Азиската инфраструктурна инвестициска банка, вреден 50 милијарди долари, која се гледа како пандан на Светската банка и на Азиската развојна банка.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
lynda course free download
download karbonn firmware
Download Premium WordPress Themes Free
udemy paid course free download