Изјавата на министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски, со која тој сака да ги оправда вработувањата на личности блиски до функционерите од власта, „Вистиномер“ ја оцени за недоследна.

Да се правда непотизмот на власта при вработувањето на блиските роднини и партиските кадри, со образложение дека „десет години членовите и симпатизерите на СДСМ биле најдискриминирани граѓани во државата со тоа што им беше забрането да се вработуваат во јавен и приватен сектор“, во најмала рака е некоректно. А прашањето „каде да одат овие луѓе, треба да ја напуштат државата ?(!), кое Манчевски им го упати на новинарите, е целосно нетактично и прозвучува дрско.

На ваквото прашање на Манчевски, само по себе се наметнува едно друго прашање: А каде да одат оние кои немаат никаква партиска книшка? Каде да се вработат децата, сестрите, мајките, на тие кои не припаѓаат на ниту еден партиски табор? Што да прават оние кои 11 години додека ВМРО-ДПМНЕ беше на власт, исто како и симпатизерите на СДСМ, не можеа да најдат вработување, бидејќи не го исполнуваа најглавниот услов – немаа партиска книшка или некаков директен роднинско-пријателски линк со власта. Или, пак, можеби, не е грев да ја напуштат државата само тие без партиска книшка?!

Целата статија прочитајте ја на „Вистиномер.мк“.