Судијата Владимир Панчевски, поранешен претседател на Основниот суд Скопје 1, тврди дека утрово бил нападнат на работното место во судот за прекршоци, каде е прераспореден по доаѓањето на Иван Џолев за претседател на Кривичниот суд.

– Додека бев во судница, влезе Горан Стаменковски, вработен како раководител во Кривичниот суд, и почна да ми се заканува. Извикуваше дека ќе сум видел што ќе ме снашло, а почна да изговара и вулгарности, споменувајќи ја во тој контекст мојата сопруга – изјавил Панчевски за „Фокус“, додавајќи дека сведок на вербалниот напад била записничарката.

Панчевски веднаш повикал полиција, по што оттаму му било кажано да поднесе приватна тужба бидејќи така било решено по консултација со јавен обвинител.

Стаменковски, пак, вели дека во канцеларијата влегол службено.

– Правевме ревизија во судот, и кога влегов во канцеларијата на Панчевски, јас не ни знаев која е негова канцеларија, тој почна да ми вика „излегувај, излегувај“. На масата имаше полициски пендрек и го зема, не ме удри, но ме истурка надвор од канцеларија. Обвинувањата на Панчевски се лажни и сега јас ќе одам во полициска станица да го пријавам – изјавил Стаменковски.

Инаку, Стаменковски го тужеше судијата за мобинг, додека Панчевски беше претседател на Кривичниот суд.

Основниот суд Скопје 2 пресуди во корист на Стаменковски, но пресудата сè уште не е правосилна.