Панама одлучи да усвои меѓународни стандарди за пријавување данок, соопшти денеска генералниот секретар на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), Хозе Анхел Гурија.

– Штотуку добивме информација дека пред неколку минути Панама објави дека ќе се приклучи кон заедничките стандарди за пријавување данок – рече Гурија на прес-конференција, за време на паузата од состанокот на претставниците на ММФ и на Светската банка.

Тој оцени дека ако се случи тоа, ќе биде „многу добра вест“, а ОЕЦД ќе го подддржи таквиот чекор.
Неколку илјади доверливи документи, кои кон почетокот на месецов протекоа во јавноста од панамаската адвокатска канцеларија „Мосак Фонсека“, укажуваат на неуспехот на државата да соработува во меѓународните напори за спречување затајувањето данок меѓу богатите и моќните поединци.