Министрите за финансии на ЕУ вчера додадоа уште четири земји на „црната листа“ на ЕУ на даночни засолништа, надвор од блокот, вклучувајќи ги Панама и територијата на САД, Кајмански острови.

На состанокот на министрите во Брисел се ажурира „срамната“ листа, на која се додадоа четири нови земји на веќе постојниот список од осум земји. Така, освен Панама и Кајмански острови, Палау и Сејшели се другите два нови учесника.

Црната листа во целост ги вклучува: Американска Самоа, Кајмански острови, Фиџи, Гуам, Оман, Палау, Панама, Самоа, Сејшели, Тринидад и Тобаго, Американски Девствени Острови и Вануату, објави магазинот „Политико“.

„Додавањето на Кајманските острови на црната листа, која е инаку, британска прекуокеанска територија, треба да биде предупредување за Соединетите Американски држави, во контекст на разговорите по Брегзит, меѓу Лондон и Брисел“, се вели во соопштението на германскиот конзервативен пратеник, Маркус Фербер.

„Ова испраќа јасен сигнал дека идејата да се претвори Велика Британија во даночен рај, нема да биде прифатлива за ЕУ“, рече Фербер, член на Европската народна партија.

Владите на ЕУ за прв пат ја воведоа „црната листа“ во декември 2017 година со 17 земји, по низата скандали за затајување данок, како што се „Панама документи“, кои откриваат до кој степен компаниите и поединците отишле за да избегнат да ги платат своите реални даноци.

Од британската влада посочија дека, земјата е „свесна за одлуката на ЕУ“ и дека „како самоуправа и фискално автономна јурисдикција, се охрабруваат Кајман и ЕУ тесно да соработуваат за решавање на какви било нерешени прашања“.

Министрите за финансии на ЕУ вчера ја ажурираа и таканаречената „сива листа“ на ЕУ, во која се вклучени земји кои ветија дека ќе ги поправат своите даночни практики за да ја избегнат „црната листа“.