Режисерот Иван Поповски коj живее и работи во Москва, со отворено писмо му се обраќа на премиерот Зоран Заев,  по повод неговата изјава во Охрид, дека на инвеститорот ќе му овозможи да го изгради спорниот хотел во Лагадин.

„Длабоко верувам дека Вашите помошници/советници не Ви објасниле дека криминалот за хотелот во Лагадин е направен не кога му е дадена дозвола за градба, туку претходно, кога е противзаконски донесен Општ акт за Лагадин. Општ акт не може да се донесе во места каде што постоел Детален урбанистички план, кој за Лагадин постои од 1966 година. Детален урбанистички план може да се промено само со нов Детален урбанистички план, но никако со понизок документ како што е Oпшт акт. Некој Ве става во целосна заблуда. Не е точно дека во Општина Охрид има „мечка” што го малтретира „чичко Никола” и не му дава да си го доизгради хотелот, туку има некои исплашени мечиња што со судни маки сакаат да и се спротивстават на мафијата и со поддршка на граѓаните и граѓанскиот сектор да направат да излезе на виделина „грешката” што е направена за Лагадин, а која понатаму ќе се шири и ќе го уништува целото непроценливо природно и културно богатство на овој дел на планетава и на нашава татковина“, вели Поповски во писмото.

Тој додава дека е револтиран од Заев и неговите изјави и го информира дека неговата ќерка Павла му пишувала писмо на еден друг „во тоа време многу поважен, чичко Никола“.

Во неговото писмо тој го објави и писмото на неговата ќерка, која го моли Груевски да не го гради хотелот, да се реши проблемот со канализацијата и отпадните води, да не се уништува Галичица. Тоа писмо не било испратено, но оваа прилика се обелоденува и истото се однесува на Заев.

„Сепак верувам дека моите ќерки и нивните помали и поголеми комшии, другари и гости ќе се израдуваат и ќе Ви пишуваат писма и разгледници со израз на благодарност кога ќе се соберат во летото 2019 во Лагадин и наместо хотелот, таму ќе видат зачнато убаво паркче со млади липи или дабови или јасени, со клупи и цвеќиња. Замолете ги Вашите помошници/советници да Ви покажат фотографија од објектот, ги има по интернет од нашите протести. „Објектчето за семеен бизнис” – за почеток ќе видите дека дотичниот отворено Ве лаже, а кој лаже треба да проверите што уште друго таму прави и кој му помага итн. Претходната власт направи сè за сериозно да го загрози статусот на Охрид како светско наследство на УНЕСКО. Ама тоа сите ќе го заборават. И сите ќе паметат која власт го изгуби“, додава Поповски во писмото.