Вториот јунски викенд, заедно со порастот на дневните температури, ги охрабри посмелите и помалку трпеливите да ја отворат сезоната на капење во Охрдиско Езеро.

Tемпературата на воздухот викендов се искачи до 30 Целзиусови степени, додека темепратурата на водата е пониска за десетина степени. Сепак, наглото зголемување на дневната температура, многумина ги принуди разладување да побараат во сè уште студената езерска вода.

Најмногу капачи имаше на плажата Потпеш, кај Канео, потоа на платформата на кафулето „Куба либре“, како и на целиот потег од туристичката населба Свети Стефан, па сè до населбата Пештани.

Првите капачи се јавија и на шеталиштето, долж градскиот кеј, во центарот на Охрид.

На Охрид, во моментов, печат на сезонскиот туристички живот му даваат странците, пред сè, оние од Холандија и од другите земји на Бенелукс.