Француски суд пресуди дека германскиот контролор на безбедноста „ТУВ Рајнланд груп“ (TÜV Rheinland Group) ќе мора да плати вкупно 60 милиони евра отштета на 20.000 жени кои добиле дефектни импланти за дојки што биле одобрени за употреба од оваа група. „ТУВ Рајнланд“ ќе мора да исплати по 3.000 евра со клаузула за враќање, на секоја од тужителките поради тоа што оценил дека имплантите произведени од француската фирма „Поли имплант протес“ (Poly Implant Prothese) ги задоволуваат безбедносните стандарди.

Скандалот избувна во 2011 година, една година откако докторите забележале многу висок процент на пукање на имплантите. Се верува дека овие импланти се внесени во дојките на околу 300.000 жени во 65 земји, главно во Латинска Америка. Во истрагите по избувнувањето на скандалот се откри дека имплантите содржат силикон за индустриска употреба, со пониски стандарди, наместо многу поскапиот силикон за медицинска употреба.

– Целосната сума ќе биде утврдена по проценка, но засега „ТУВ Рајнланд“ ќе мора да исплати условно по 3.000 евра на секоја жена – рече адвокатот Лорен Годон, кој застапува 7.000 жени. Вториот адвокат, кој застапува 13.000 жени, го пофали Деловниот суд во јужниот француски град Тулон за донесената пресуда. Адвокатот на „ТУВ Рајнланд“ најави жалба на пресудата.

Судот во Тулон во 2013 година пресуди дека „ТУВ Рајнланд“ мора да исплати 53 милиони евра на шест странски дистрибутери на имплантите, како и на 1.600 жени. Но Апелациски суд подоцна ја поништи пресудата тврдејќи дека „ТУВ Рајнланд“ ги исполнил своите обврски како тело што издава лиценци и не може да биде одговорна за неутврдување на проблемите при производството во „Поли имплант протес“. Контролорот тврди дека никогаш не било нивно задолжение да ги проверуваат имплантите, туку само да го надгледуваат производствениот процес“.

Илјадници жени се изложија на отстранување на имплантите од 2011 година досега, иако здравствените власти во неколку земји рекоа дека тие не се токсични и се смета дека не го зголемуваат ризикот за појава на рак на дојка.

Исто така, во мај 2014 година, научна комисија составена од Европската комисија донесе заклучок дека имплантите не може да се поврзат со токсичност и пациентките кај кои се вградени не мора да се изложат на зафати за отстранување.