Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, на вчерашната прес-конференција објави нови прислушувани разговори, со кои, како што рече, се открива вистинското лице на премиерот Никола Груевски.

Според Заев, Груевски договарал купување на плац на Водно, а тоа се потврдувало со најновите разговори меѓу него и министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

 • Прв чекор, 21 март 2013 година: Проблемите на Груевски со сопственоста на плацот настанале со изборот на Жерновски за градоначалник на општина Центар. Тој морал да наоѓа начини сето тоа да го реализира, а притоа да не предизвика внимание во јавноста.
 • Втор чекор, 7 јуни 2013 година: Првата драмолетка која, според опозицијата, требало да го покрие овој криминал, се протестите во општината. Под оправдание за одбрана на црквата „Свети Константин и Елена“, на 7 јуни 2013 година огромен број граѓани протестираа пред Општина Центар. Неформалното здружение на граѓани „Веритас“ го обвини градоначалникот Андреј Жерновски дека со измените на ДУП за Мал ринг и за Голем ринг, со кој се предвидува враќање на зелените површини, Општината ќе ја спречи изградбата на црквата „Свети Констатин и Елена“. По неколку дена состојбата се смири.
 • Трет чекор, 15 октомври 2013 година: На аеродромот во Виена, е уапсен претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ. Тој, како претседател на Управниот одбор на „Машинопромет“, е осомничен за злоупотреба на службената должност и овластување, дело во кое како помагачи биле вклучени повеќе лица, а државниот буџет бил оштетен за еден милион евра.
 • Четврти чекор, 23 мај 2014 година: Шиповиќ беше ослободен од притвор за да се брани од слобода.
 • Петти чекор, 19 јули 2014 година: Само два месеци подоцна, на  19 јули 2014 година, беа изгласани урбанистичките планови на Општина Центар за Тасино чешмиче и за Капиштец. Тие беа изгласани со 11 гласа „за“ од советниците од ВМРО-ДПМНЕ и од коалицијата. „Против“ гласаше само претседавачот на Советот, Мирослав Шиповиќ, додека опозициските советници и градоначалникот Андреј Жерновски, во знак на револт, претходно ја напуштија седницата.
 • Шести чекор, 3 март 2015 година: Според Заев, тоа е и причината за нервозата во ВМРО-ДПМНЕ по победата на Андреј Жерновски на локалните избори во општината Центар. На ова во прилог му одат и случувањата со немирите пред општинската зграда и притворањето на претседателот на Советот на Општината, Мирослав Шиповиќ.
 • Седми чекор, 15 март 2015 година: Заев на прес-конференцијата на 15 март рече дека за Груевски да добие плац на саканата локација, се менувал деталниот урбанистички план за Тасино чешмиче, со кој се добиле станбени објекти вредни повеќе од пет милиони евра. Тој изјави дека сопственик на тие парцели се фирмата на Орце Камчев, „Кара“, и офшор-компанијата „Ексико“. На друга локација, со измена на ДУП Капиштец-Водно, земјиште било пренаменето и од категорија за заштитно зеленило без маркици за градба, површина од 11.000 квадратни метри, добила три маркици за градба.
 • Осми чекор, 23 март 2015 година: Според она што го кажа и Заев, овој период се совпаѓа со инсистирањето на Груевски по секоја цена да го купи плацот на Водно со повеќе од 11.000 квадратни метри.

Во разговорот, Груевски инсистира да се пренамени земјиштето во градежно, според ГУП, и тоа да се направи побрзо, затоа што, како што се слуша на снимките, веднаш има купец.

 • НГ: Да го претвориме во онакво како што ти кажав, знаеш.
 • МЈ: Да, да, ама така е направено.
 • НГ: Тогаш одма го продавам. Имам више заинтересиран.
 • МЈ: Така е направено, општо, Ви кажав. Општо е ставено таму.
 • НГ: А направено е општо, добро.
 • МЈ: Да, Ви го кажав тоа и направено е веќе.
 • НГ: Оти овој се откажа, друг нема, а ја знам проект на дугачко негде имаше.

Инаку, Заев, и пред десетина дена објави разговори од Груевски за кои тврдеше дека покажуваат како премиерот целиот свој ангажман го посветува на парцела на Водно што сака да ја купи.