Британската премиерка Тереза Меј денеска оцени дека оставката на претседателот на Зимбабве, Роберт Мугабе, е шанса земјата да тргне по нов пат без репресии.

– Оставката на Мугабе дава шанса Зимбабве да тргне по нов пат, без притисоци и репресии кои го карактеризираа неговото владеење – рече Меј.

Меј вели дека изминатите денови се гледала желбата на народот на Зимбабве да распише слободни и фер избори и оти ова е шанса да се изгради економија во рамки на легитимна влада.

– Велика Британија, како најстар пријател на Зимбабве, ќе направи сè што може за да ја поддржи оваа држава – рече Меј.

Мугабе, кој со земјата владееше 37 години од нејзиното осамостојување од Британија, во неделата беше сменет од местото претседател на владејачката партија, а денеска поднесе оставка откако вчера му истече рокот што му беше даден за да се повлече од функцијата шеф на државата.