Барањата на Специјалното јавно обвинителство за одредување притвор на двајца од тројцата осомничени во новата истрага „Труст“ вчера стигнале во Кривичниот суд во Скопје, но засега нема информации кога тие ќе се појават на распит пред судија на претходна постапка.

Според членот 294 од Законот за кривична постапка (ЗКП) „судијата на претходната постапка е должен без одлагање“ да го разгледа предлогот за определување на мерка притвор и „веднаш да одлучи по него“.

Од судот за „Мета“ велат дека предлозите на СЈО за притвор на осомничените вчера била заведени во судот и преку АКМИС (Автоматизиран компјутерски систем за управување со судските предмети) се распоредени кај судии на претходна постапка.

Бидејќи осомничените не се лишени од слобода, тие на распит ќе бидат повикани со покани, велат од судот.

Од судот не можеа да потврдат дали распитот на осомничените ќе биде денеска.

– Засега нема ништо. Ако има, ќе известиме – ни рекоа од одделот за односи со јавноста на Основниот суд Скопје 1.

Во случај судијата на претходна постапка да ги одбие барањата на СЈО и да не им одреди притвор на осомничените, Специјалното јавно обвинителство има право во рок од 24 часа да поднесе жалба до Кривичниот совет на Основниот суд Скопје, кој пак има рок од 48 часа да одлучи по жалбата. Доколку и советот ја одбие желбата, нивната одлука во тој случај се смета за второстепена, односно конечна. Во спротивно, доколку ја прифати или, пак, одреди други мерки за обезбедување на присуство на осомничените, тие имаат право на жалба до Апелацискиот суд.

СЈО вчера отвори нова истражна постапка под името „Труст“, во која три физички лица и три фирми, „Трансмет“ од Скопје, „Силекс“ од Кратово и „Вато“ од Студеничани, се осомничени дека со фалсификувани документи добиле тендер од ЕЛЕМ за ископ на јаловина и на јаглен од рудникот Суводол во Битола, вреден 1,06 милијарди денари или 17.235.772 евра.