Оскарите со нови стандарди за номинирани филмови

На 8ми септември Академијата за филмски уметности и науки соопшти дека воведува нови стандарди за наградата најдобар филм како дел од нивната иницијатива под името Academy Aperture 2025. Целта на оваа иницијатива е да се зголеми разноликоста на актерите, но и на целата екипа која што работи зад камерите.

Создадени се А, Б, Ц и Д стандарди и секој од нив се однесува на различен дел од екипата: А стандардот се однесува на актерите кои се одбрани и темата на филмот, Б стандардот се однесува кон креативниот лидер и тимот на проектот, Ц стандардот се однесува кон можностите за пристап до индустријата, а Д стандардот се однесува кон развој на публиката. Во секој од овие стандарди треба да бидат претставени луѓе од различна раса, националност и сексуална ориентација. За еден филм да може да биде номиниран за наградата најдобар филм од 2024 година треба да исполнува барем 2 од овие стандарди.

Целосното соопштение од Академијата за филмски уметности и науки можете да го прочитате овде.