Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан во интервју за германскиот весник „Билд“ тврди дека милијардерот со унгарско потекло, Џорџ Сорос заработил на „казино капитализам“ и дека се однесува како шеф на држава без држава.

Со потенцирање дека Унгарија не сака мигранти, Орбан додаде дека Сорос финансирал 60 невладини организации кои ја поддржуваат миграцијата во Европа.

-Голем број на муслимански имигранти ќе доведат до појава на паралелни општества. Муслиманските и христијанските општества никогаш не се поврзуваат. Ние (Унгарија) тоа не го сакаме и не сакаме никој да не присилува на тоа –вели Орбан.

Тој вели дека не ги гледа мигрантите кои сакаат да влезат во ЕУ како бегалци туку како „инвазивна муслиманска сила“.