Откако граѓанското здружение „Богојавление“, по една деценија, ја откажа организацијата на големиот православен празник Богојавление – Водици, обврската за организација на манфестацијата ја презедоа Општината заедно со Дебарско-кичевската епархија.

Градоначалникот Никола Бакрачески формираше посебно координативно тело, во кое има и претставник на
црквата. До 19 јануари, има доволно време за да се спроведат сите подготовки.

– Традиционалните духовни и верски обичаи во Охрид сè понагласено стануваат туристички атракции, пред сè, благодарение на заложбите на локалната самоуправа и на добрата соработка со хотелско-угостителскиот еснаф и со бизнис-заедницата во Охрид – велат од Општината.

Креираните понуди на претставниците на туристичко-угостителскиот сектор ќе бидат објавени на официјалната веб-страница на Општина Охрид, со што ќе достапни за сите граѓани, потенцијални посетители и за домашните и за странски агенции.