Општина Аеродром соопшти дека е против изградбата на деветкатница на плацот пред „Мајчин дом“, ги разгледува сите правни механизми и бара начин да го спречи тоа.

Реакцијата уследи откако на теренот почна да работи машина за бушење, што во медиумите беше оценето како почеток на изградба на објектот, против кој, минатата година се изјаснија стотици граѓани на Аеродром.

Според соопштението, во Опшината досега не е пристигнато барање за одобрение за градба на плацот, кој е приватна сопственост, ниту какво било барање во однос на конкретната парцела и согласно тоа не постои проектна документација за објектот.

„Со ДУП И10, изгласан од претходното раководство во април 2017 година, парцелата пред „Мајчин дом“ се наменува од зона Д1 – парковско зеленило во зона за станбено домување А2. Во тој период имаше голем број реакции од јавноста во однос ДУП И10 и сегашниот градоначалник јавно говореше против носење на одлуката парцелата да се претвори во градежна. И покрај големите заложби против ваквото решение, претходното раководство го донесе ДУП И10, кој е веќе стапен на сила“, се вели во соопштението.