Опозициските партии Алијансата за Албанците, Движењето Беса и ВМРО-ДПМНЕ сите се согласуваат дека Македонија, иако сака да добиe датум за почеток на преговори за членство во ЕУ, не го заслужува тоа. Тие велат дека иако сегашната влада не успеала да ги исполни своите обврски, граѓаните не треба да трпат последици од лошото управување, пишува „Портал.мк“.

Сите три партии едногласно признаваат дека земјата има многу нерешени проблеми, но иако тоа не го заслужува, би било добро граѓаните на РМВ да имаат датум за почеток на пристапните преговори со ЕУ, и дека тие не тие мора да страдаат од последиците од владата, која според нив, не успева.

Од Алијансата за Албанците велат дека се скептични во врска со добивањето датум, бидејќи институциите за кои се претпоставува дека се независни не реформираат, туку служат во политиката. Сепак, тие велат дека се за добивање датум и го лобирале меѓународниот фактор за да го добијат тоа.

„Ние како Алијанса повеќепати сме лобирале во меѓународната заедница затоа што сметавме дека граѓаните на Северна Македонија не треба да бидат казнети со иднината на евроинтеграциите, заради неуспехот на оваа Влада“, велат од Алијансата.

Од друга страна, и движењето Беса го дели истиот скептичен став кон датумот, но се надева дека Брисел ќе го земе предвид интересот на граѓаните.

„Ако тргнеме од постапките и заложбите на Владата на Северна Македонија, можеме слободно да заклучиме дека сè уште сме далеку од европските вредности за добро управување. За жал, во рамките на истиот институционален неуспех можеме да ги вклучиме сите државни институции, како парламентот, судството, итн. Но, се надеваме дека официјален Брисел пред да донесе одлука за судбината на Македонија за понатамошното патување кон ЕУ ќе ја разгледа судбината и интересот на граѓаните на Северна Македонија, кои заслужуваат да живеат во европска Македонија. Посакуваме официјален Брисел да ни даде друга можност со тоа што во октомври решивме да ги започнеме преговорите за пристапување со Северна Македонија “, велат од Беса.

Дури и од ВМРО-ДПМНЕ велат дека е добро земјата да добие датум за почеток на преговорите, но дека во сегашната ситуација Северна Македонија тоа не го заслужува.

„Добро е Македонија да добие датум, сите ние сакаме да добие датум, добро е за земјата и сите сме заедно во оваа позиција. Но, како што е оваа влада, таа навистина не заслужува датум. Но, во секој случај, добро е државата да добие датум, затоа што македонските граѓани не мора да ги сносат последиците од лошото управување, 2 милиони македонски граѓани не треба да ги трпат последиците од лошото управување на Заев “, вели Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ.

Инаку, Македонија се очекува да добие одговор до 18 септември за тоа дали ќе добие датум за почеток на пристапните преговори со Европската унија.