ОНА, преку коминике потпишано од извезен командант Куштрим, ја презеде одговорноста за испуканиот проектил на 28 септември во стамбениот комплекс „Соравија ресорт“ на улицата Тодор Александров на Водно, објавија неколку косовски медиуми.

„Со одлука на главниот штаб, успешно е извршена акција на 28 септември 2015 година, во 17.45 часот, од специјалната единица на ОНА во гнездото на злоделата над албанското население во МВР и во околината, испукани се 12 гранати како продолжение на нападот од 27 септември 2015 година, над инспекторот Ариф Асани – предавник на албанскиот народ. Никола Груевски, Сашо Мијалков и сите тие што помагаат против албанскиот народ сега веќе имаат причина за да се плашат за нивната и за безбедноста на нивните деца од единиците на ОНА кои се способни за реализација на задачи во секој град од Македонија“, пишува во соопштението.

Во соопштението се бара и ослободување на затворениците на ОНА од 2003 година и на оние од трагичниот настан во Диво Насеље во Куманово. ОНА преку соопштението предупредува дека нападите ќе се пренесат на територии населени со „славомакедонци“.

Командант Куштрим досега неколкупати преку соопштенија ја преземаше одговорноста за испуканите проектили во зградата на Владата на Република Македонија.

komunike