Јукија Амано, директорот на Меѓународната агенција за атомска енергија која е дел од Обединетите нации, изјави дека Северна Кореја бргу напредувала во развојот на вооружувањето.

Амано рече дека тоа го покажала шестата нуклеарна проба што Северна Кореја ја изведе на 3 септември. Тој предупреди дека таа најсилна нуклеарна проба на Пјонгјанг претставува нова закана.

– Сега е најважно меѓународната заедница да се обедини – рече Амано по состанокот со шефот на дипломатијата на Јужна Кореја, Канг Кјунг-вао, за време на посетата на Сеул.