Обединетите нации соопштија дека повеќе од четири милиони Сиријци побегнале од своите земји откако почна граѓанската војна пред четири години.

Неодамнешниот бран мигранти и статистичките податоци на Турција потврдуваат дека вкупниот број бегалци поради конфликтот во Сирија е поголем од бројот на раселени лица во која било друга криза во последните 25 години, се наведува во соопштението УНХЦР.

Според податоците на УНХЦР, 7,6 милиони Сиријци ја напуштиле татковината.