Обединетата македонска дијаспора (ОМД) ги повика претседателот на Конгресот на САД, Пол Рајан, и лидерот на мнозинството во Конгресот, Кевин Мекарти, итно да го отповикаат конгресменот Дана Рорабакер (републикански претставник од Калифорнија) од функцијата претседател на Подкомитетот за европски работи, поради неговата изјава во интервју за „Визион плус“ од Тирана.

Од ОМД велат дека Рорабакер „уште еднаш се посрамоти сам себе, своите гласачи и својата партија со крајно неодговорен напад против Република Македонија“ и нагласуваат дека членовите на Конгресот не би требало да бидат иницијатори на конфликти на Балканот и не смеат да се поистоветуваат со етно-националните агенди застапувани од страна на одредени балкански политичари.

– Повикот на постојниот претседател на Подкомитетот за Европа и за Евроазија и потенцијалните закани за поделба на верен сојузник на САД се истовремено смешни и крајно опасни. Македонија работи напорно да ги преброди долготрајните дестабилизирачки ефекти од насилната агресија во 2001 година од страна на терористи од албанска национална припадност. Напредокот кон стабилност во регионот е секогаш заснован на меѓународна гаранција за непроменливост на државните граници. Со ваквата директна изјава на високо позициониран претставник од Републиканската партија за уништување на Македонија, истовремено сериозно се поткопува политиката на САД во Југоисточна Европа и позициите на претседателот Доналд Трамп – вели претседателот на ОМД, Методија Колоски.

Инаку, во текот на интервјуто за телевизијата „Визион плус“ од Албанија, Рорабакер изјави „Македонија не е држава“, дека „Косовците и Албанците од Македонија треба да станат дел од Косово“, а „другиот дел од Македонија треба да стане дел од Бугарија или која било друга држава на која сметаат дека ѝ припаѓаат“.