Денешното рочиште од судењето за случајот „Поткуп“ во кој обвинет е премиерот и лидер на СДСМ, Зоран Заев се одложи за 29 јаниуари, следната година, бидејќи предметот е во Апелацискиот суд Скопје кој треба да одлужува по жалбата на Заев околу користењето на посебните истражни мерки (ПИМ) како доказ во судската постапка.

Одбраната на Заев бара снимката од ПИ-мерките да не се користи како доказ, бидејќи делови од неа беа јавно објавени на видео-сервисот „Јутјуб“.

Одговарајќи на новинарски прашања по рочиштето, Заев рече оти очекува Апелација да ја прифати жалбата, но, како што додаде, ќе ја почитува одлуката на судот, каква и да биде таа.

– Жалбата е суштествена во самата постапка и се однесува на тоа дали јавно објавените ПИ-мерки во продолжение на рочиштето ќе бидат доказ или не. Јас сакам таа снимка да биде јавно достапна за да може да ја видат сите комплетно, без деловите каде е пресечена заради тоа што не само што сум убеден во добивањето на правдата и потврдувањето на мојата невиност затоа што извршувам висока политичка функција – рече Заев.

Инаку, јавната седница на која Апелацискиот суд треба да ја разгледува жалбата на одбраната на Заев е закажана за денеска.

Последната седница на Апелација беше одложена на неопределно време бидејќи судијата Африм Фидани, кој беше судија-известител за предметот, е избран за судија во Врховниот суд.

Заев во случајот „Поткуп“ е обвинет за барање и за земање на поткуп од околу 160.000 евра од струмичкиот бизнисмен Иван Николов Сачевалиев за легализација на земјиште.