Русија, Турција и Иран ја одложија планираната рунда преговори за Сирија, која на предлог на Русија требаше да се одржи во Казахстан на 12 и на 13 јуни, соопшти денеска казахстанското министерството за надворешни работи.

Портпаролот на министерството рекол дека не се знае кога ќе се одржи следната рунда преговори.

На преговорите требаше да учествуваат сириската влада и некои фракции на бунтовниците. Претходниот мировен состанок за Сирија се одржа во казахстанскиот главен град Астана на крајот на јануари годинава.