Советот на јавни обвинители ја одложи денешната седница на која требаше да се изберат шефови во дваесетина обвинителства во земјава, вклучувајќи ги и Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција и Основно јавно обвинителство Скопје, кои водат повеќе од 2/3 од вкупниот број на предмети во цела земја.

Причина за одлагањето е што на членовите на Советот им требале дополнителни документи за одредени кандидати, па седницата со ист дневен ред ќе се одржи следната среда.

– Седницата беше одложена од причина што членовите на советот со оглед на бројот на кандидати пријавени за постапката за избор на на јавни обвинители и со оглед на потребните проверки, треба да се прибават уште некои податоци кои се од значење за носење одлука за избор на обвинителите – рече Коле Штериев, Претседател на Советот на јавни обвинители.