Според извештајот на Меѓународната федерација на новинари, од почетокот на 2016 година убиени се 66 новинари на работна задача. Најмногу од нив настрадале во Авганистан (11), Мексико (8) и во Ирак (7). Во Сирија, Јемен, Пакистан, Индија и во Гватемала убиени се по пет новинари.

Во пресрет на 2 ноември, Меѓународниот ден за борба против неказнување на злосторствата врз новинарите и медиумските работници, Европската комисија упати повик да се запре со заплашувањата, притисоците и со насилствата врз новинарите низ целиот свет. Во официјално соопштение, Европската комисија нагласува дека слободата на медиумите и медиумскиот плурализам се од клучна важност за слободно и отворено општество и дека нападите врз новинарите се напади врз демократијата.

„Ги повикуваме сите медиумски фирми, професионалци и сите засегнати страни да ги здружат напорите за да се запре со злосторствата врз новинарите. Безбедноста на новинарите, блогерите и на медиумските работници е прашање од највисок приоритет“, стои во соопштението на Европската комисија.