Во изминатите 24 часа, Министерството за внатрешни работи издало потврди за искажана намера за барање азил во земјава на вкупно 2.254 мигранти, од кои најголемиот број, односно 1.337 лица се сириски државјани, соопшти Министерството за внатрешни работи (МВР).

Од почетокот на издавање на потврдите, на 19 јуни оваа година, до денеска, според МВР, вакви документи им биле издадени на вкупно 105.007 странски државјани, од кои 79.017 се со потекло од Сирија, потоа од Авганистан (11.478), Ирак (6.839), Пакистан (2.767), Палестина (1.139), Сомалија (635), Бангладеш (645), Иран (646), Конго (371), Нигерија (222), Камерун (178), Еритреја (163), Етиопија (126) и од Судан (115).

Според информациите на МВР, во истиот период, барање за азил во земјава поднеле само 50 мигранти. Во изминатите 24 часа до Одделението за азил не биле поднесени барања за азил.