Заменик-министерот за животна средина, Јани Макрадули, денеска на отворениот ден во Цементарница УСЈЕ информираше дека во декември ќе заврши процесот на третирање на пепелта во РЕК Битола и дека ова прашање се решава, прв пат после 10 години.

„МЗТ Инжинеринг“ е компанијата која што победи на тендер, тендерот беше во вредност од 22 милиони денари, започна во август и завршува во декември. Оние лоши и грди слики што ги гледавме на прашината што се разлеваше во земјоделските површини во Могила и Новаци, тоа повеќе нема да се случува“, одговори Макрадули на новинарско прашање во врска со загадувањето од страна на РЕК Битола.

Тој додаде дека од 1 јануари започнува тригодишниот план за замена на електростатските филтри кои не се заменети од 1980 година. Очекувањата се дека, емисиите на штетни материи ќе се намалат од 100 на 20 како што се пропишува во усогласувањето во Оперативниот план.

„За жал, во 2014 година, обврската за усогласување со Оперативниот план се исполнила од страна на компании кои што се од странски инвеститори. Тоа го направиле Цементарница УСЈЕ, Макстил, но не успеале Југохром, РЕК Битола а се државни компании. И затоа почнуваат преговори за усогласување на Оперативниот план, во кој што сите овие обврски, колку милиграми треба да има емисии, како да се третира прашината, ќе се дел од еден систем кој веќе е поставен во РЕК Битола и кој се работи. Третата активност која е голема во РЕК Битола, е засадувањето на 20.000 багремови дрвца, а ќе бидат засадени вкупно 50.000“, додаде Макрадули.

Тој потенцираше дека „за жал, некој во минатото зел кредит од 50 милиони евра за да донесе топла вода од РЕК до влезот на Битола, без притоа да размисли, дека кога ќе дојдете до влезот, нема што да и правите на цевката.“

„Наместо тој кредит да се искористил обратно или наместо за тие 50 милиони евра да купите по два инвертори за секоја индивидуална куќа и да го решите загадувањето во Битола. Во Скопје, тоа би чинело 47 милиони евра“, додаде Макрадули и појасни дека за РЕК Битола потоа ќе остане процесот на десулфуризација.