Основното јавно обвинителство Скопје денеска соопшти дека повело постапка против „едно лице осомничено за кривичното дело злоупотреба на службената положба и овластување, односно дека издавало под закуп станови, на кои било сопственик, на фирмата што ја управувало, а кои воопшто не биле користени“.

Во соопштението на обвинителството, иако не е наведен идентитетот на осомничениот, а нема ниту иницијали, извесно е дека станува збор за Божидар Јанковски, управител на компанијата „Дајнерс клуб Македонија“ и сопруг на заменичката-претседател на СДСМ, Радмила Шекеринска.

Според Обвинителството, постапката била иницирана по кривична пријава поднесена од Министерството за внатрешни работи (МВР), а надлежниот обвинител веќе поднел барање до судија на претходна постапка на осомничениот да му бидат изречени мерки на претпазливост, односно привремено да му се одземе пасошот и да се обврзе повремено да се јавува во суд.

„Лицето е осомничено дека злоупотребувајќи ја службената положба и овластување, како службено лице, вршело закуп на станови на кои се јавува како приватен сопственик. При тоа, по вршење на закупот, просториите не биле користени од друштвото што го управувал“, стои во соопштението на Обвинителството.

Оттаму велат дека за наводите во сегашната кривична пријава од МВР, ОЈО Скопје во 2014 година примило иницијатива од Државната комисија за спречување на корупција, но тогаш Обвинителството не нашло доволно докази за поведување постапка, поради што била донесена резолуција за запирање на случајот.

Сега, велат од Обвинителството, со кривичната пријава од МВР биле доставени нови докази.

„Истакнуваме дека донесувањето резолуција не претставува ограничување, односно елиминирање на понатамошно водење кривична постапка доколку се откријат нови моменти, односно докази во предметот. Во временскиот период од 2014 година досега, од повеќе институции пристигнати се поголем број други известувања, податоци и писмена документација. Со поднесената кривична пријава, доставени се и нови докази што го подигнуваат степенот на основаноста на сомневањето дека кривичното дело е сторено, во согласност со што обвинителството и постапува“, стои во соопштението на Обвинителството.